Otwarcie restauracji jest wyzwaniem, ale jest to również satysfakcjonujące doświadczenie. Będziesz mógł zapewnić swoim klientom wspaniałe jedzenie i obsługę, jednocześnie zarabiając na życie robiąc coś, co kochasz.
Lokalizacja
Pierwszym krokiem w otwarciu restauracji jest wybór odpowiedniej lokalizacji. Dobra lokalizacja może pomóc Ci przyciągnąć klientów i może nawet zainspirować Cię do tworzenia nowych potraw, które są unikalne dla danego obszaru.
Koszty
Kiedy już zdecydujesz się na lokalizację, czas pomyśleć o tym, ile pieniędzy będziesz potrzebował, aby rozpocząć swój biznes. Przy ustalaniu, ile pieniędzy będziesz potrzebował, weź pod uwagę następujące kwestie:
- Czynsz lub koszty najmu – Obejmuje to czynsz, media i inne wydatki związane z użytkowaniem przestrzeni, w której planujesz otworzyć swoją restaurację. Obejmuje również wszelkie opłaty związane z zakupem lub dzierżawą sprzętu, takiego jak lady i piece od poprzednich właścicieli.
- Koszty sprzętu – Sprzęt jest ważnym czynnikiem przy rozpoczynaniu każdego biznesu, więc nie zapominaj o nim przy planowaniu nowej jadłodajni! Koszt sprzętu zależy od tego, jaki typ restauracji chcesz otworzyć, ale ogólnie rzecz biorąc większość restauracji wymaga podstawowego sprzętu kuchennego, takiego jak piece i lodówki wraz z miejscami do siedzenia, takimi jak stoły i krzesła.
- Pozwolenia – W zależności od tego, gdzie będzie znajdować się Twoja restauracja, mogą być pewne pozwolenia, które będziesz musiał zakupić przed otwarciem. Może to być pozwolenie na pracę z żywnością, które jest wymagane dla wszystkich pracowników, którzy przygotowują żywność. Jeśli planujesz sprzedaż alkoholu, będziesz potrzebował licencji na alkohol.
Biznesplan
Zanim otworzysz swoją restaurację, będziesz musiał stworzyć biznesplan. Powinien on zawierać informacje o rynku docelowym, rodzajach żywności, które będziesz serwować i jak często planujesz je zmieniać. Należy również zawrzeć informacje o wszelkich konkurentach w okolicy, jak również szacunkowy koszt otwarcia restauracji. Trzeba też wybrać oprogramowanie dla gastronomii.