Dystrybucja świeżych artykułów spożywczych to proces, który musi być bardzo dobrze zorganizowany. Jest to niezbędne, aby żywność miała najlepszą jakość, była bezpieczna i wolna od kontaktu z innymi produktami. W logistyce oraz w transporcie stosuje się specjalne nośniki, ale też skrzynki. Żywność wrażliwa, taka jak mięso, przewożona jest w specjalnych wielorazowych skrzynkach. Aby zabezpieczyć skrzynki przed uszkodzeniem i zabrudzeniem — stosuje się specjalne worki do skrzynek.
Skrzynki wykonane są w wytrzymałego tworzywa sztucznego, są praktyczne i solidne. Do takiej skrzynki wkłada się dopasowany worek foliowy, który zabezpiecza nie tylko produkty spożywcze przed kontaktem z zanieczyszczeniami, ale też ochroni skrzynki przed wybrudzeniem. Worki są jednorazowe, bardzo trwałe i bezpieczne. Mają atesty, które dopuszczają je do kontaktu z żywnością. Worki mogą mieć różny kolor oraz rozmiar. Dzięki temu udaje się je łatwo dopasować do wielkości pojemnika, skrzynki oraz do partii towaru. Po rozpakowaniu produktów worek foliowy można przeznaczyć do recyklingu. To też doskonały sposób na przewożenie i transportowanie świeżego pieczywa oraz wypieków.