Na przestrzeni ostatnich kilku lat niezwykle popularne i modne stało się picie prosecco, czyli lekkiego wina musującego. Pochodzi ono z Włoch i powstaje wskutek fermentacji soku z winogron (z niewielkim dodatkiem drożdży oraz dwutlenku węgla). Jest nieco podobne do szampana, ale znacznie bardziej aromatyczne i zazwyczaj dużo słodsze. Doskonałej jakości prosecco kupimy m.in. w sklepie internetowym na https://winostyl.pl/.
Prosecco to klasyczny aperitif o wyraźnie owocowym smaku oraz aromacie. Z tego powodu doskonale komponuje się z potrawami i przekąskami niezbyt ciężkimi. Można je z powodzeniem podawać m.in. do owoców morza (krewetek, homarów), białych ryb morskich, gotowanych szparagów, lekkich serów francuskich, pieczonych kasztanów, dań z mięsa drobiowego oraz wieprzowego, dojrzewających wędlin, a także słodkich deserów. Ponadto prosecco doskonale współgra z pikantnymi potrawami charakterystycznymi dla kuchni azjatyckiej, w tym zwłaszcza tajskiej i wietnamskiej (sajgonki, tofu, grillowane kalmary, pad thai, zupa krewetkowa).