Węglowodany są niezbędnym elementem zdrowej diety. Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu. Dostarczają kalorii w diecie i mają ważną rolę w dostarczaniu energii do ćwiczeń i aktywności.
Węglowodany są również źródłem błonnika, który może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, udaru i wysokiego ciśnienia krwi. Niektóre węglowodany zawierają również witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym, takim jak rak, cukrzyca typu 2 i otyłość.
Wszyscy potrzebujemy węglowodanów, aby pomóc utrzymać zdrowy styl życia, ale ile potrzebujemy zależy od naszego rozmiaru i poziomu aktywności.
Węglowodany dostarczają nam energii, ale pełnią też wiele innych funkcji w naszym organizmie:
Dostarczają nam błonnika, który pomaga utrzymać nasz układ trawienny w zdrowiu; obejmuje to rozpuszczalny błonnik znajdujący się w takich pokarmach jak owies lub jęczmień, który pomaga spowolnić trawienie, dzięki czemu glukoza może wolniej przedostawać się do krwiobiegu. Może to pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi po jedzeniu.
Niektóre węglowodany (fruktoza) mogą mieć niekorzystny wpływ na poziom tłuszczów (cholesterolu) we krwi. Jednak większość węglowodanów wydaje się mieć niewielki lub żaden wpływ na tłuszcze we krwi, jeśli są spożywane jako część zrównoważonej diety.
Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu. Dostarczają nam 4kcal na gram, czyli ponad dwa razy więcej niż białko czy tłuszcze.