Proces fotosyntezy najprościej opisać można jako przemiana biochemiczna, polegająca na pobieraniu przez rośliny dwutlenku węgla, wody i słońca oraz zamianie ich na tlen. W naturalnych warunkach rośliny zielone mają niemal nieograniczony dostęp do CO2. Uprawiane w szklarniach mogą mieć problem z jego pozyskaniem. Jaką rolę pełni tlen i dwutlenek węgla podczas uprawiania kwiatów, warzyw i owoców?
Rośliny pobierają z atmosfery dwutlenek węgla niezbędny do przeprowadzenia fotosyntezy. To z kolei wpływa w sposób bezpośredni na jakość oraz wielkość upraw. Odpowiednie stężenie CO2 pomaga m.in. w szybszym wzroście roślin. Osoby prowadzące szklarnie powinny pamiętać, że w zamkniętych pomieszczeniach roślinom ciężej jest o swobodny dostęp do tlenu i dwutlenku węgla. Dlatego też poza wsparciem produkcji CO2, konieczne jest napowietrzanie roślin, czyli dostarczanie im odpowiedniej ilości tlenu. Dzięki temu sadzonka lepiej się rozwinie, a transportowanie wody i substancji odżywczych w jej korzeniach i łodydze przebiegać będzie łatwiej.
Właściciele szklarni mogą pomóc roślinom w dostępie do CO2 i tlenu, niezbędnych przy rozwijaniu się sadzonek. W sklepach stacjonarnych i internetowych oferowane są specjalne urządzenia, które wspierają napowietrzanie roślin oraz dostarczają im CO2. Na https://domowauprawa.pl/pol_m_PRODUKCJA-CO2-277.html można sprawdzić przykładowe. Wystarczy ustawić je w pomieszczeniu, gdzie znajdują się uprawy, odpowiednio zamontować i obserwować, jak ich praca poprawia jakość roślin. Skąd wiedzieć, jak dużo dwutlenku węgla potrzebują rośliny? Można to zmierzyć na przykład za pomocą specjalnych kontrolerów dawkowania CO2 z czujnikami.