Prowadzenie restauracji nie jest łatwym przedsięwzięciem, tym bardziej że na funkcjonowanie obiektu składa się wiele różnorodnych czynników. Z tego powodu przed każdą osobą, która pragnie otworzyć swoje miejsce, stoi szereg wyzwań. Są one związane z kwestiami prawnymi, logistycznymi oraz biznesowymi. Jednym z bardziej istotnych aspektów, a jednocześnie często pomijanym, jest stworzenie odpowiednio wyważonego menu. Choć mogłoby się wydawać, że taka prosta kartka papieru nie będzie miała zbytniego wpływu na funkcjonowanie restauracji, to prawda jest zupełnie inna. Spis dań to wizytówka dla całego miejsca, dlatego warto spędzić nieco więcej czasu nad jego przygotowaniem. Jak to zrobić? Oto kilka wskazówek!
Jedną z głównych zasad, która powinna nam przyświecać podczas projektowania menu, jest fakt, aby cały spis był jak najbardziej czytelny. Należy więc unikać zbyt ekstrawaganckich czcionek oraz przerostu formy nad treścią. Następnie warto zadbać o to, aby kolejne potrawy i napoje zostały uszeregowane w odpowiedniej kolejności. Nie warto więc mieszać zup z daniami głównymi, czy przystawek z alkoholami. Co istotne, w naszym menu powinny znaleźć się tylko i wyłącznie propozycje, co do których mamy pewność, że nasi kucharze przygotują je na odpowiednio wysokim poziomie. Jednocześnie warto wcześniej stworzyć katalog, w którym będą znajdować się przepisy na drinki, dania główne czy desery, tak aby każda kolejna porcja została stworzona w identyczny sposób.