Jest wiele rodzajów kawy i wiele sposobów jej serwowania. Istnieją też indywidualne preferencje, które sprawiają że napój ten przyrządzany jest na wiele sposobów. Popularne ostatnio domowe ekspresy z wielkością dostępnych funkcji mają duży wpływ na urozmaicenie zwyczajów spożywania kawy. Posiadany sprzęt ma wpływ na postać, w jakiej kupuje się ziarno. Brak ekspresu wyposażonego w młynek, lub młynka jako osobnego urządzenia determinuje wybór kawy mielonej. Ma ona wadę – w przeciwieństwie do ziarnistej szybko wietrzeje po otwarciu. Wiele zależy także od tego, czy dodaje się do kawy mleko i cukier. Jedno i drugie znacznie zmienia finalny smak. Subtelne nuty obecne w niektórych odmianach i mieszankach mogą zostać stłumione przez te dodatki. Z kolei mocniejsze smaki, takie jak goryczka mogą pasować tak do cukru jak i do mleka.
Mieszanki używane do parzenia espresso powinny posiadać w swoim składzie domieszkę robusty. Ta mniej szlachetna od arabiki odmiana jest źródłem dużej ilości cremy, kawowej pianki tworzącej się na powierzchni naparu, bez której espresso nie ma racji bytu. W przypadku tego intensywnego napoju, ale też innych rodzajów kawy należy zwracać uwagę na profil smakowy. Najbardziej optymalny jest stan, w którym istnieje balans między, goryczą, słodyczą i kwasowością, chyba że dana osoba preferuje przewagę jednego z tych smaków. Korzystając dla przykładu z witryny internetowej https://aquamelior.pl/kawa można znaleźć zarówno wybór kaw do ekspresu jak i naczyń służących do jej serwowania.