Olej lniany budwigowy – jego nazwa pochodzi od nazwiska dr Johanny Budwig, niemieckiej biochemik, nominowanej do Nagrody Nobla za swoje badania nad tłuszczami. Znany był już w starożytnym Egipcie, a pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno dojrzałych nasion lnu. Dziś wiemy, że stanowi bogate źródło kwasów nienasyconych. Dlaczego powinniśmy włączyć olej do swojej diety?
Olej lniany budwigowy jest znany przede wszystkim z wysokiej zawartości kwasów omega-3, które do organizmu dostarczane są wyłącznie z pożywienia. Ten tłuszcz działa korzystnie na cały organizm, jednak warto wyróżnić kilka głównych zastosowań:
Ma świeży, wyrazisty smak – dzięki temu łatwo włączyć go do diety. Można zrobić dressing na bazie oleju, dodawać do surówek, zup, a także spożywać samodzielnie. Należy pamiętać, że poprzez obróbkę termiczną traci swoje zdrowotne właściwości, więc należy dodawać do potraw przed samym spożyciem. Z uwagi na wysoką zawartość kwasów omega-3 może zastępować w diecie ryby. Godny polecenia jest też olej rydzowy, o którym więcej informacji można znaleźć na https://oleoteka.pl/sklep/2,1565345792_olej-rydzowy.
Aby jak najdłużej móc cieszyć się właściwościami oleju, należy zadbać o to, aby nie zawierał żadnych konserwantów. Warto również zwrócić uwagę na to, aby był w ciemnej buteleczce oraz dobrać pojemność do naszego spożycia – ponieważ po otwarciu można przechowywać go tylko 4 tygodnie. Dodatkowym atutem jest, gdy nasiona pochodzą z polskich upraw.