Tradycja spożywania chleba jest w Polsce bardzo zakorzeniona. To najczęściej kupowany składnik śniadania i kolacji. Społeczeństwo kupuje chleb na bardzo dużą skale, jednak ceni sobie jego jakość i smak. Dużym zaufaniem ze strony konsumentów cieszą się małe rodzinne piekarnie. Jest to znakomity pomysł na biznes, ale osoby, które go prowadzą wiedzą, że wymaga sporo zaangażowania i poświęcenia.
Mały rodzinny interes nie jest tak zmechanizowany jak duże firmy i często wymaga więcej wysiłku ze strony pracujących tam osób. Wydajność przekłada się jednak na przychody firmy. W piekarniach idealnym rozwiązaniem jest wywrotnica. Maszyna podnosi i wywraca dzież z ciastem, często ma zainstalowany również skrobak. Zmechanizowanie pozwoli na produkcję większej ilości wypieków przy zachowaniu wysokiej jakości produktu.
Nowoczesna, rozwijająca się piekarnia musi inwestować jedynie w profesjonalne i wydajne urządzenia jak maszyny Ibis. W tej branży ważny jest wykwalifikowany personel. To nie tylko fachowcy, ale prawdziwi mistrzowie w swoim fachu. Wypuszczane z pod ich ręki wypieki muszą się bowiem odznaczać wyjątkowym smakiem. Niezbędny jest też sprzęt jak piece elektryczne piekarnicze i cukiernicze, mieszarki do ciast, wywrotnice do dzież, ubijaczki planetarne i komory garownicze.
Po zapewnieniu sprzętu i zatrudnieniu wykwalifikowanej kadry zostaje jeszcze marketing służący wyrobieniu marki i utrzymaniu miejsca na rynku, wyróżnienia się spośród innych piekarni z ugruntowaną już pozycją w branży.