Blat kuchenny to bardzo ważny element każdej zabudowy. Służy przede wszystkim do przygotowywania i spożywania posiłków. Jest szczególnie narażony na działanie wysokich temperatur i uszkodzenia mechaniczne, dlatego powinien być wykonany z trwałego i odpornego materiału – aby zachował swoje walory estetyczne przez wiele lat. Jest to bowiem inwestycja długoterminowa, dlatego wybór blatu kuchennego trzeba dobrze przemyśleć.
W ostatnim czasie bardzo popularne stały się blaty kuchenne z kamienia. Najczęściej są one wykonywane z granitu, marmuru, porfiru, bazaltu lub trawertynu. Charakterystyczną cechą dla kamieni naturalnych są szerokie możliwości ich obróbki. Poddanie ich piaskowaniu sprawia, że uzyskują one niepowtarzalne odcienie. Zaś impregnacja oraz polerowanie nadają powierzchni eleganckiego blasku.
Blaty kamienne cechują się przede wszystkim bardzo dużą trwałością, która jest nieporównywalna do innych materiałów, z których wykonuje się te elementy. Sprawdzają się szczególnie dobrze w miejscach mocno eksploatowanych, takich jak kuchnia czy łazienka. Kamień naturalny jest bardzo twardy, dlatego nie ma obaw, że rogi pękną pod wpływem dużego nacisku. Nie odkształca się, ani nie odbarwia pod wpływem wysokiej temperatury. Bez problemu można na nim postawić gorący garnek lub patelnię zdjętą z ognia. Posiada również dużą odporność na działanie wilgoci.
Trzeba jednak pamiętać, że takie blaty są bardzo ciężkie, dlatego ich grubość nie powinna przekraczać 2-3 cm, ponieważ w innym przypadku konieczne jest zamontowanie specjalnej konstrukcji, która będzie je podtrzymywała. Wielu użytkowników blatów kamiennych ceni sobie przede wszystkim to, że na ich powierzchni nie rozwijają się bakterie ani inne groźne drobnoustroje. Nie ma potrzeby stosowania specjalnych środków chemicznych, aby utrzymać je w należytej czystość. Na rynku działa wiele firm kamieniarskich oferujących swoim klientom najwyższej jakości blaty kamienne. Z ofertą jednej z nich można zapoznać się na stronie http://www.kamieniarstwo-staniszewski.pl.