Dla wielu osób filiżanka aromatycznego kakao jest doskonałą alternatywą dla kolejnej porcji kawy czy herbaty. Warto jednak wiedzieć, że poza walorami smakowymi, spożywanie tego napoju niesie ze sobą również wiele korzyści dla zdrowia. Ziarna kakaowca to cenne źródło minerałów i przeciwutleniaczy, wspomagających organizm w zwalczaniu wolnych rodników. Udowodniono również, że kakao jest naturalnym antydepresantem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na codzienne jego picie. Co jeszcze warto wiedzieć o tym niezwykłym napoju i jego prozdrowotnych właściwościach?
Flawanole zawarte w ziarnach kakaowca nie tylko chronią organizm przed szkodliwym wpływem oksydantów, przez co wspomagają powstrzymywanie procesów starzenia, ale i działają przeciwzapalnie. Regularne picie kakao wspomaga również układ krwionośny i poprawną pracę serca. Jak wskazuje witryna https://pluskakao.pl/, metyloksantyny znajdujące się w kakao pozytywnie wpływają na układ nerwowy i pomagają rozluźnić mięśnie gładkie. Badania pokazują również, że wypicie kubka kakao wspomaga wydzielanie się endorfin, czyli tak zwanych hormonów szczęścia. Pomagają one poprawić nastrój i powodują uczucie zadowolenia i rozluźnienia. Kakao to również prawdziwa skarbnica minerałów. Żelazo redukuje zmęczenie, cynk wspomaga odporność, a potas wpływa na serce i obniża ciśnienie.