Podczas wyboru odpowiedniej herbaty często zapomina się o korzyściach płynących z picia białej herbaty liściastej. Często wybiera się zieloną bądź czerwoną ze względu na większy rozgłos, najbardziej popularna jest czarna. Warto jednak pamiętać, że biała herbata jest jedną z najzdrowszych na świecie.
Biała herbata jest najbogatsza w antyoksydanty, które chronią przed wystąpieniem nowotworów, a także obniżają ciśnienie krwi. Dzięki tej drugiej właściwości oraz skutecznemu obniżaniu szkodliwego cholesterolu poprawia pracę całego układu krwionośnego i zapobiega chorobom serca. Regularne spożycie tej herbaty wzmacnia kości, zęby i całą odporność organizmu. Napar działa także antybakteryjnie, więc warto go spożywać w okresie zwiększonego ryzyka przeziębień oraz przy zatruciach.
Jedną ze smaczniejszych białych herbat jest herbata biała jaśminowa. Jak sama nazwa wskazuje, do jej produkcji wykorzystuje się suszone kwiaty jaśminu, często susz odkłada się na kilka godzin w pobliże tych kwiatów, aby przeszły ich aromatem. Ciekawą rzeczą jest forma takiej herbaty. Kwiaty jaśminu zamknięte są bowiem w kuleczkach białej herbaty, otwierają się pod wpływem temperatury, co jest przy okazji ciekawym widowiskiem.
Do herbat lepszych jakościowo należą herbaty liściaste, ta sama reguła dotyczy również wersji białej. Dzięki kupnie herbaty białej liściastej zyskujemy pewność, że do jej produkcji zużyto susz najlepszej jakości i nie są to resztki. Taka herbata zwykle posiada lepsze właściwości, a jej smak jest głębszy i bardziej wyrafinowany.