Produkowanie domowych alkoholi staje się coraz chętniej propagowanym zajęciem na świecie. Oprócz uzyskania dokładnie takiego trunku jaki chcemy, do bimbrownictwa zachęca także całkiem prosty sposób wytworzenia takich alkoholi. Oczywiście, istnieje wiele możliwości warzenia napojów procentowych, jednak ważne jest to, że na liście znajdują się i te mniej skomplikowane. Dzięki takiemu rozbudowaniu jesteśmy w stanie zacząć swoją przygodę z warzeniem bez większych umiejętności w tym zakresie – faktem jednak jest, iż niezmiernie ważne jest ciągłe kształcenie się, co pozwoli nam uzyskanie trunków coraz lepszej jakości.
Do najbardziej popularnych w naszym kraju trunków w domowej produkcji należy – wydawałoby się – wódka. Jednak, jest to bardzo duży stereotyp, który ma coraz mniejsze odzwierciedlenie w rzeczywistości. Rodzimi bimbrownicy równie często decydują się na warzenie piwa oraz wina o wyższych lub niższych zawartościach procentowych. Natomiast produkcja domowej wódki kwitnie zwłaszcza na wschodzie.
Przechodząc do niezbędnych materiałów, jakie będą nam potrzebne podczas podstawowej i nieskomplikowanej produkcji należ zaopatrzyć się w fermentor. Jest to naczynie lub zbiornik, w którym dochodzi do odpowiedniej fermentacji piwa. Na rynku dostępne są różnorodne wielkości oraz rozmiary, dzięki czemu zakupić możemy produkt najbardziej optymalny do naszych potrzeb. Jeżeli jesteśmy początkujący w tej dziedzinie, lepiej najpierw zaopatrzyć się w fermentor mniejszy, co pozwoli nam na mniejsze straty w przypadku nieudanego procesu. Z kolei, butelka monopolowa zadba o właściwe przechowywanie wyprodukowanego alkoholu, a także ułatwi jego segregację.