Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w codziennej diecie każdego człowieka znalazło się co najmniej 400 gramów owoców oraz warzyw. Najlepiej podzielić tę ilość na pięć porcji, z których dwie powinny koniecznie stanowić łatwo przyswajalne soki lub koktajle. Dostarczają one bowiem organizmowi mnóstwo substancji odżywczych i utleniających, takich jak witaminy, minerały i liczne mikro- oraz makroelementy. Jeśli chodzi o koktajle, to z powodzeniem możemy je przyrządzić w blenderze Przepisy są dostępne w internecie – na wielu blogach i stronach tematycznych.
Soki oraz koktajle wytwarzane z różnych owoców i warzyw (np. pomarańczy, jabłek, cytryn, malin, truskawek, pietruszki, marchwi, buraków) wzbogacają nasz organizm w kilka istotnych substancji. Pierwszą z nich jest prowitamina A, odpowiedzialna za właściwy rozwój skóry, narządu wzroku oraz błon śluzowych. Najwięcej tego składnika zawiera oczywiście marchew. Drugim niezwykle wartościowym elementem jest witamina PP, zwana fachowo niacyną. W znacznym stopniu wspomaga ona funkcjonowanie całego układu nerwowego, a na dodatek bierze czynny udział w procesie regulowania metabolizmu.
Pozostałe cenne substancje to m.in. witamina C, witamina E, potas, błonnik, pektyna, a także kwas foliowy. Najlepiej jest spożywać omawiane produkty rano i przed południem, ponieważ po nocnej przerwie organizm domaga się zawsze zwiększonej dawki energii. Z pewnością przyda nam się funkcjonalna wyciskarka do soków, dzięki której bez problemu przygotujemy mnóstwo koktajli – pysznych, a jednocześnie pozbawionych sztucznych barwników i konserwantów.