W czasie zimowych dni na dworze szybciej robi się ciemno i zimno. To doskonały czas, by rozgrzać się za pomocą ciepłych i słodkich deserów. Odrobina cukru w tym czasie to nie tylko przyjemność dla kubków smakowych, ale również całego ciała, które jak nigdy potrzebuje ciepła i relaksu. To również doskonały sposób na polepszenie nastroju, zwłaszcza że w okresie jesienno- zimowym, kiedy łatwiej wpadamy w gorszy humor i chandrę. Desery na ciepło można połączyć z lodowymi dodatkami. Wśród niekwestionowanych liderów znajdują się bez wątpienia pieczone jabłko z cynamonem czy gorąca czekolada. Warto też korzystać z owoców, które dostępne są w tym sezonie. Takim przykładem jest liczi, które można również zakupić przez cały rok w słodkim syropie, dostępnym m.in. na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/liczi-lychee-w-syropie-567g-2/.
Przykładem owoców, które dostępne są w naszej szerokości geograficznej zimą, jest liczi określane jako chińska śliwka. Do deseru z nim w roli głównej potrzebne są: 2 puszki mleczka kokosowego, cukier trzcinowy, puszka liczi, pomarańcze, banany, orzechy arachidowe, sól morska oraz mięta do dekoracji. Mleczko wraz z cukrem oraz solą należy gotować na małym ogniu przez 20 minut, aż masa zgęstnieje. W tym czasie owoce można pokroić na plastry i dodać do mleczka. Całość przelać do pucharków, a na wierzch położyć orzechy arachidowe, listki mięty i pokrojone pomarańcze. Innym pomysłem na zimowe desery mogą być szarlotka na ciepło czy domowy budyń z owocami i bitą śmietaną.