Przygotowując menu na weselny stół, warto zadbać o odpowiednio zróżnicowane trunki. Oczywiście, zgodnie z polską tradycją nie może zabraknąć dobrej jakości wódki, jednak kieliszek wina zaserwowany do obiadu korzystnie wpłynie na trawienie oraz rozluźni nieco atmosferę. Jakie wino wybrać? Przede wszystkim zadbajmy o kubki smakowe naszych gości i poświęćmy chwilę czasu na wybór właściwej butelki. Zrezygnujmy też z win słodkich, gdyż te podawane są zwykle jako wina deserowe i źle się komponują z daniami obiadowymi. Najlepsze będzie wino wytrawne o delikatnym, zrównoważonym bukiecie.
Decydując się na wino, warto pamiętać, że dobrze dobrany trunek wzmocni walory smakowe serwowanej potrawy. Choć niektórzy goście mogą mieć własne preferencje odnośnie koloru wina, czasem lepiej jest postawić na swoim i zaproponować jeden rodzaj trunku. Otóż wina czerwone zazwyczaj dobrze komponują się z daniami mięsnymi z wołowiny i dziczyzny, a także ciężkimi, grzybowymi sosami. Drób, ryby oraz owoce morza tradycyjnie serwuje się w towarzystwie wina białego. Podobnie rzecz się ma, jeśli chodzi o dania mączne – pizze i makarony, ale tych raczej nie uświadczymy na weselnym stole. Mimo to, dobrym wyborem są białe wina włoskie, jak choćby słynne Pinot Grigio. Jeśli jednak zdecydujemy się na wino czerwone, warto przyjrzeć się bliżej tym pochodzącym z rejonu Toskanii. Tamtejsze winnice słyną z aromatycznych trunków, które z pewnością podbiją serca i podniebienia weselnych gości.
Duży wybór wyśmienitych win znajdziesz na przykład tutaj: https://www.profilwino.pl/