Wbrew powszechnie panującemu przeświadczeniu, prowadzenie restauracji jest niezwykle trudnym zadaniem, które wymaga dużego doświadczenia i zaangażowania, zwłaszcza jeżeli pretendujemy do prowadzenia ekskluzywnego lokalu gastronomicznego. Na co powinno się zwracać uwagę, prowadząc luksusową restaurację?
Odgrywa ono niezwykle istotną rolę w życiu – dotyczy nie tylko osób czy rzeczy, ale również miejsc. Zaledwie 15-30 sekund wystarczy, aby zdecydować, czy coś nam się podoba czy nie. W przypadku lokalu gastronomicznego na pierwsze wrażenie składa się przede wszystkim zapach, dopiero potem wystrój i obsługa. Restauracja chcąca uchodzić za ekskluzywną musi mieć subtelny, delikatny zapach jedzenia zachęcający gości do spędzenia w niej czasu i zjedzenia wybornego posiłku. Nie ma nic gorszego niż odstraszający zapach frytury, który kojarzy się z fast foodami i przydrożnymi kramami z jedzeniem czy zapach przypalonego jedzenia.
Wystrój wnętrz, fachowa obsługa, krótkie menu i utalentowany szef kuchni to bez wątpienia połowa sukcesu. Niemniej, goście restauracyjni dużą rolę przykładają do detali, takich jak np. zestawy obiadowe wykonane z porcelany, ubiór kelnerów, subtelna muzyka czy światło. Delikatna plamka na obrusie, zacieki na kieliszkach czy uszczerbione talerze nigdy nie robią dobrego wrażenia. Właściciel restauracji może wyposażyć swój lokal w sprzęt najlepszej jakości (jak np. znaną i cenioną porcelanę firmy Gerlach), który absolutnie nie zrobi dobrego wrażenia na gościach w sytuacji, kiedy nie będzie w idealnym stanie. Rachunki wystawiane klientom w ekskluzywnych restauracjach są relatywnie wysokie, dlatego należy dopilnować aby poziom obsługi klienta (w tym także jakość dań i detali okołojedzeniowych) był na miarę ceny, którą przyjdzie mu zapłacić.