Komponowanie zdrowej diety wbrew pozorom wcale nie musi być trudne. Wystarczy znaleźć kilka produktów spożywczych, które są wszechstronne oraz mają zastosowanie w różnych potrawach. Warto zatem bliżej przyjrzeć się temu produktowi, który jest nie tylko bogaty w witaminy i inne potrzebne składniki, ale także bardzo łatwo dostępny. Do jakich zastosowań nada się olej rzepakowy? Jak go spożywać?
Właściwości oleju rzepakowego to nie tylko zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ten olej jest bogaty także w substancję obniżającą zawartość tak zwanego „złego” cholesterolu we krwi – kwas oleinowy. Warto zatem spożywać go nawet codziennie, szczególnie, jeśli dana osoba ma problemy z poziomem LHD. Dzięki temu, że olej rzepakowy może być spożywany na zimno oraz na gorąco, można wykorzystać go w wielu potrawach. Przede wszystkim, może być używany do smażenia mięs czy warzyw. Ponadto, będzie świetny jako dodatek do sałatki w postaci dressingu, na przykład wymieszany z sokiem z cytryny. Dodanie oleju do warzywnego dania pomoże lepiej wchłonąć się witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach. Olej rzepakowy będzie także świetną alternatywą dla masła oraz innych tłuszczów zwierzęcych używanych do pieczenia, ponieważ jego neutralny smak nie będzie wyczuwalny nawet w słodkich wypiekach. Zastosowań oleju rzepakowego jest bardzo dużo. Warto kupić olej nierafinowany np. na https://olejarnia-gaja.pl, żeby mieć pewność, że posiada on jak najwięcej cennych składników.